Termeni specifici Intrastat

Introducere de bunuri intracomunitareBunuri introduse in Romania din alte state membre UE, autorizate pentru libera circulatie in cadrul Comunitatii si expediate catre Romania de pe teritoriul statistic al altor state membre UE.
Nomenclatorul combinat(NC)Tarif Vamal Comunitar(la nivel de 8 cifre NC) si nomenclator statistic utilizat pentru statele membre UE pentru identificarea bunurilor
Bunuri comunitareBunuri obtinute integral pe teritoriul vamal al Comunitatii;
Bunuri ce provin din teritoriile ce nu apartin teritoriului vamal al Comunitatii, dar au fost autorizate pentru libera circulatie intr-un stat membru UE;
Bunuri obtinute din cele doua tipuri mentionate anterior.
Expediere de bunuri intracomunitareExpedieri de bunuri din Romania catre alte state membre ale UE.
Operator economicPersoane juridice, institutii publice, etc. Inregistrate in scopuri de TVA in Romania.
ExpediereValoarea bunurilor expediate peste frontiera nationala a Romaniei. Totalul exporturilor Romaniei consta in expedierile catre alte state mebre UE si exporturile catre tarile terte.
Comert extracomunitarComertul desfasurat intre statele membre UE si tarile ce nu fac parte din UE
FluxSunt doua fluxuri de bunuri pentru sistemul Intrastat: introduceri si expedieri de bunuri.
Comert internationalComertul international al unui stat membru UE reprezinta suma tranzactiilor intracomunitare cu tranzactiile extracomunitare de bunuri.
IntroducereValoarea bunurilor intrate pe teritoriul national al Romaniei din alte state membre UE.
Comert intracomunitarSchimburile de bunuri intre statele membre UE.
Statul membru de expediereSchimburile de bunuri intre statele membre UE.
Statul membru de expediereStatul membru de unde bunurile sunt expediate catre un alt stat membru.
Tara de originieTara in care bunurile sunt produse sau tara in care acestea au suferit ultima transformare substantiala.
Statul membru de destinatieStatul membru de destinatie finala pentru bunurile comercializate.
Natura tranzactieiToate caracteristicile ce disting o tranzactie de alta; tranzactia este orice operatie, cu caracter comercial sau necomercial, avand ca rezultat o miscare de bunuri ce se include in Intrastat.
Bunuri non-comunitareAlte bunuri decat bunurile comunitare.
FIS(furnizor de informatii statistice)Operatorul economic inregistrat pentru TVA, ce expediaza bunuri in alt sat membru UE sau primeste bunuri din alt stat membru UE si poate fi obligat sa furnizeze date statistice privind expedeierile sau introducerile de bunuri pentru sistemul Intrastat.
Bunuri si miscari specificeCazuri specifice de expedieri sau introduceri de bunuri declarate in sistemul Intrastat.
Unitate de masura suplimentaraUnitatea utilizata pentru exprimarea cantitatii de bunuri introduse sau expediate (ex: numar de articole, litri, metri etc.), alta decat kilogramul. Este mentionat in NC pentru fiecare cod de bun la nivel de 8 cifre.
Comert triunghiularComertul triunghiular este termenul utilizat pentru descrierea unei tranzactii in care sunt implicati trei operatori economici situati in trei state membre diferite. Factura bunurilor tranzactionate urmeaza traseul de la A la B si de la B la C, insa bunurile pleaca direct de la A catre C. Pentru intrastat, va fi raportata miscarea fizica a bunurilor, deci operatorul A va inregistra o expediere catre C, iar C o introducerea de la A. Operatorul B nu are nimic de declarat pentru Intrasat.